Przedstawiam Wam dziś kolejny przepis Rihanny, którym podzieliła się w grudniowym wydaniu magazynu "Esquire".
2. | Cod Fish Cakes.
Porcja dla 8 osób.
SKŁADNIKI:
• 225g dorsza bez ości
• 2 szklanki oleju roślinnego (do smażenia)
• 2 łyżeczki oliwy
• 4 cienkie plastry Scotch bonnet (rodzaj ostrej papryki), drobno posiekane
• 2 dymki, drobno posiekane,
• 2 ząbki czosnku, przeciśniętego
• 1 średnia biała cebula, drobno posiekana
• 2 gałązki świeżego tymianku, posiekane
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki granulowanej cebuli
• ½ łyżeczki granulowanego czosnku
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu
• ½ łyżeczki przyprawy Old Bay
• ¾ szklanki wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Opłukać dorsza z nadmiaru soli, a następnie umieścić go w garnku i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie odlać wodę. Proces powtórzyć jeszcze dwa razy: odlać wodę i pozostawić rybę do ostygnięcia.
Rozdrobnić rybę palcami. Do garnka dodać 2 szklanki oleju roślinnego i rozgrzać go do temperatury 163 ° C. Na patelni rozgrzać olej, dodać oliwę z oliwek, paprykę (Scotch bonnet), dymkę, czosnek, cebulę i tymianek. Smażyć przez 2 min.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodać cebulę w granulkach i czosnek, czarny pieprz, przyprawy Old Bay, a następnie dodać rybę i wymieszać. Dodać wszystkie warzywa i połowę wody oraz wymieszać. Mieszanina powinna utworzyć ciasto. Dodać resztę wody, gdy konsystencja ciasta nie jest odpowiednia. Łyżeczką układać ciasto starannie na gorący olej roślinny. Smażyć na złoty kolor, około 3-4 minut. Podawać ze słodkim sosem chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz